Inschrijvingen voor nieuwe school in Kerkrade lopen als een trein

Sinds deze week is het voor kinderen uit groep 8 mogelijk om zich in te schrijven voor de nieuwe middelbare school in Kerkrade. Het inschrijfproces voor de Martin Buber-school verloopt volgens de leiding van de school voorspoedig. Dit gaf schooldirecteur Marij Dings recent aan in de L1 Nieuwsshow, aldus L1 Nieuws.

Deze nieuwe school hanteert een unieke manier van lesgeven binnen het voortgezet onderwijs. Ten opzichte van andere middelbare scholen wordt er op deze school meer aandacht gegeven aan praktijkonderwijs. Leerlingen worden op de Martin Buber-school ook niet meteen ingedeeld per niveau, zoals bijvoorbeeld de havo, het vwo of het vmbo. 

Aanmeldingen hoopvol

"We verwachten niet dat we meteen vol zullen zitten voor het eerste jaar. Maar de aanmeldingen verlopen hoopvol. We verwachten het eerste jaar te kunnen starten met zo'n 150 tot 180 leerlingen voor de brugklas", legt Dings uit. Daarmee blijft het voor Dings ook binnen de perken. "We hebben gezegd dat 180 de max is."

Behalve leerlingen van het primair onderwijs komen er ook aanmeldingen binnen van leerlingen die al op het voortgezet onderwijs zitten. Deze kinderen hopen daarmee een plekje in de tweede klas van de nieuwe school te bemachtigen. De school wil hier voorlopig nog niet aan meewerken. "We starten alleen met de brugklas. We hebben andere mogelijkheden ook onderzocht. Maar we houden vast aan kleinschaligheid, dat is ons gemeengoed."

Stamgroepen

De leerlingen van de nieuwe school in Kerkrade worden ingedeeld in stamgroepen. Deze stamgroepen bestaan uit maximaal achttien leerlingen.  "Onze manier van onderwijs is anders dan mensen gewend zijn. Leerlingen zijn van 8.30 uur tot 16.00 uur bij ons op school, zullen geen lesuitval ervaren en we werken met een team van vaste docenten. We willen dat leerlingen elkaar goed kennen, maar zeker ook dat docenten de leerlingen kennen. Docenten blijven drie jaar lang verbonden aan hun leerlingen", legt Dings uit.

De nieuwe school merkt niets van een mogelijk lerarentekort. De docenten van het Martin-Buber zijn enthousiast en helpen de leerlingen graag met ontwikkelen. De school heeft ook niet actief hoeven zoeken naar leraren. De docenten hebben zich zelf bij de school aangemeld. De school is nu voor elke vakgroep voorzien van een leraar.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema