Normal_lezen2343

Jongens die opgroeien in een huis vol met boeken, verdienen later meer geld dan leetijdsgenoten met minder boeken in huis. Dit blijkt uit onderzoek onder zesduizend mannen in negen Europese steden. Dit meldt NU.nl.

In de periode van 1920 tot 1956 werd de levensloop van de mannen bestudeerd. Hierbij maakten de onderzoekers onderscheid tussen de jongens met minder dan tien boeken, een boekenplank, een boekenkast met meer dan honderd boeken, twee boekenkasten of meer dan twee kasten in huis.
 
Gemiddeld kregen de mannen 9 procent meer loon voor elk jaar dat ze langer naar school gingen. Het aantal boeken dat zij in huis hadden had daar invloed op. De mannen die één boekenplank in huis hadden verdiende gemiddeld 5 procent meer, mannen met meer dan een boekenkast in huis verdienden zo'n 21 procent meer.
De conclusie van de onderzoekers was dat de aanwezigheid van boeken een kind aanmoedigt om te lezen. En meer lezen zorgt voor betere cijfers op school. 
 
Het onderzoek werd uitgevoerd door drie economen van de universiteit van Padova. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Economic Journal. 
 
© Nationale Onderwijsgids