Normal_taal__kind__taal_leren__boek

De Tweede Kamer wil de bezuinigingen op het budget voor onderwijsachterstanden ongedaan maken. Toch blijft staatssecretaris Dekker van Onderwijs bij zijn besluit. Hij zou geen reden zien om de bezuiniging bij te stellen. Dekker zou alleen bereid zijn de maatregel ongedaan te maken als een Kamermeerderheid zelf op zoek gaat naar geld. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Volgens de staatssecretaris zijn er bij het ministerie van Onderwijs alleen maar tekorten onder de streep. Dit komt vooral door de toegenomen instroom van asielzoekerskinderen. De SP probeerde tijdens het debat inzicht te krijgen in het 'ongebruikte geld' op het ministerie. Kamerlid Tjitske Siderius vroeg zich af of de tekorten niet gedekt kunnen worden met het bedrag dat aan het einde van het jaar overblijft. Dekker stelt dat dit geen optie is, omdat dit geld helemaal op gaat aan de vluchtelingenproblematiek.

De staatssecretaris benadrukt dat de bezuinigingen gebaseerd zijn op de ontwikkeling van leerlingaantallen. “Het aantal basisschoolkinderen is 7 procent gedaald. Het budget voor onderwijsachterstanden daalt in 2017 met 2,8 procent. Dat is niet onredelijk”, aldus Dekker. Volgens de D66 wordt er over de rug van de kwetsbaarste kinderen bezuinigd. Volgens de SP moeten in Rotterdam 65 voorschoolse opvangplekken worden gesloten en zou de bezuiniging in Amsterdam leiden tot 'segregatie tussen arm en rijk'. PvdA-Kamerlid Yücel zegt over de bezuinigingen: “Dit kan natuurlijk niet, alle kinderen verdienen de beste start in het onderwijs. Er moet juist geïnvesteerd worden in kwetsbare kinderen.”

Voor het Kamerdebat riep de AOb al op om niet te beknotten op het achterstandenbeleid. Naast de onderwijsbond, vinden ook de vier grote steden, gemeenten en de basisschoolbesturen dat de voorgenomen bezuiniging op het budget van onderwijsachterstanden van tafel moet. De Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), de PO-raad en de brancheorganisatie kinderopvang, zien het anders. Volgens hen dalen de werkelijke achterstanden niet, omdat het opleidingsniveau van ouders stijgt. 

© Nationale Onderwijsgids