Normal_klas_basisschool_leerlingen

Volgende week maken de meeste leerlingen van Nederland hun eindtoets. Op dinsdag 19 en woensdag 20 april zullen ruim 30.000 leerlingen de IEP Eindtoets van Bureau ICE maken. Sinds dit jaar zijn basisscholen verplicht een eindtoets af te nemen in groep 8. De scholen kunnen kiezen uit drie toetsen die door de overheid zijn goedgekeurd: De Centrale Eindtoets (voorheen Cito-toets), Route 8 of IEP Eindtoets. Dit meldt Bureau ICE.

Na het overgangsjaar 2015, waarin scholen konden kennismaken met de nieuwe eindtoetsen, zijn basisscholen nu in 2016 verplicht om een eindtoets te kiezen en af te nemen. In totaal starten ruim 1.200 basisscholen aankomende week met de afname. In het eerste aanloopjaar 2015 maakten 7.000 leerlingen de IEP. Dit jaar zijn dat er dus ruim vier keer zoveel. “Onze eindtoets sluit goed aan bij de behoefte van het basisonderwijs om te toetsen op een manier die dicht bij de belevingswereld van een kind past”, vertelt Elizabeth Langeveld, algemeen directeur van Bureau ICE.

Volgens Langeveld is de IEP zo vormgegeven dat de toetsdruk bij leerlingen zoveel mogelijk wordt weggenomen. Zo moet de leerling een betere kans krijgen om te laten zien wat hij of zij kan. Door de vragen aan te laten sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen herkennen leerlingen zichzelf in de inhoud van de toetsen, wat leidt tot meer zin en aandacht bij het maken van de vragen.

De IEP werkt met toetsboekjes waar de leerlingen de antwoorden direct in mogen schrijven. Dit creëert volgens de makers van de toets meer rust en overzicht voor met name de wat onrustigere leerlingen. Bij de rekentoetsen zijn de ‘verhaaltjes’ rondom de sommen heel beperkt gehouden, zodat lezen geen struikelblok vormt bij het rekenen. Ook de afnameochtenden zijn kort met als doel de IEP Eindtoets voor iedere leerling overzichtelijk en behapbaar te laten zijn.

© Nationale Onderwijsgids