Normal_kentalis_speleon_2

Op 6 april tekenden Kiem Onderwijs en Opvang (namens Basisschool Het Speleon) en Kentalis een intentieverklaring om samen onderwijs te bieden aan kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) in het basisonderwijs. Met het tekenen van de verklaring spreken de organisaties af dat zij hun expertise gaan bundelen om kinderen nog meer passend onderwijs in de eigen regio te bieden. Dat meldt Kentalis.

De samenwerking richt zich op leerlingen uit Uden en de directe omgeving, die een medium arrangement nodig hebben voor taalontwikkelingsstoornissen. Het is de bedoeling dat komend schooljaar acht tot tien leerlingen bij Het Speleon in Uden gebruik gaan maken van de medium voorziening. Dit betekent dat deze leerlingen regulier onderwijs volgen bij Het Speleon en op onderdelen structureel ondersteuning krijgen van Kentalis. Zo kunnen leerlingen met TOS naar een ‘gewone’ school met bijbehorende ontwikkelingsmogelijkheden.

Uitgangspunten daarbij zijn: regulier waar het kan, speciaal waar het moet. De samenwerking is gericht op verdere doorstroming naar regulier onderwijs, eigenaarschap bij leerlingen vergroten, ondersteuning zo veel mogelijk realiseren ín de klas en maximale expertise overdracht.

Ook de medewerkers profiteren van de samenwerking. Het Speleon heeft zich de afgelopen tien jaren ontwikkeld tot een onderwijsplek, die tegemoet komt aan de behoeften van kinderen met taal- en spraakproblemen. De leerkrachten gaan door de verdergaande samenwerking nog meer gebruik maken van de specifieke kennis van Kentalis. Medewerkers van Kentalis kunnen zich volledig richten op het inbrengen en overbrengen van de specifieke expertise voor deze doelgroep kinderen.

Het Speleon en Kentalis gaan samen een plan van aanpak opstellen, zodat  ze per 1 augustus 2016 een start kunnen maken. De komende maanden worden gebruikt om alle voorbereidingen te treffen.

© Nationale Onderwijsgids