Normal_copyright_stockfreeimages_huiswerk_studie_school

Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) blijkt dat bijna de helft van de basisscholen verplicht werd door een middelbare school om extra informatie te geven over een leerling uit groep 8 voordat de leerling werd ingeschreven. Dit is in strijd met de nieuwe regels van staatssecretaris Dekker, die voorschrijven dat de basisschool zelf moet bepalen of en hoeveel informatie over een leerling aan een middelbare school wordt verstrekt. Dit meldt AVS.

De peiling van de AVS dateert van begin april en is onder ruim 500 basisschoolleiders gehouden. Uit de peiling blijkt dat bij bijna de helft van de basisscholen de procedure rond de inschrijving van achtstegroepers niet conform de regelgeving is gevolgd. Bij bijna de helft van de scholen die gevraagd zijn om aanvullende informatie ging het om een verplichting. Bij de helft was het naar aanleiding van afspraken in de plaatsingswijzer.
 
Staatssecretaris Dekker had half februari een brief aan alle scholen voor basis- en voortgezet onderwijs gestuurd met een uitleg over de regelgeving. “Basisscholen mogen aanvullende informatie verstrekken aan de vo-school waar die leerling zich inschrijft, maar het is wel altijd de basisschool – en niet de vo-school - die bepaalt of en zo ja, welke aanvullende informatie wordt geleverd aan de vo-school” , zo schreef hij.
 
Op 1 april zouden alle achtstegroepers moeten zijn ingeschreven in het voortgezet onderwijs. Bij 20 procent van de gevraagde basisschoolleiders zijn gemiddeld twee tot drie inschrijvingen nog niet voltooid op de middelbare school waar leerling of ouder voor kiest. Dit komt onder andere door de noodzaak van loting, of laksheid of het oneens zijn met het schooladvies van ouders. Sommige basisscholen hebben nog geen bericht van inschrijving gehad van het voortgezet onderwijs. 
 
© Nationale Onderwijsgids