Normal_basisschool_leerlingen_schoonmaken_zwerfvuil

Op steeds meer basisscholen wordt het continurooster ingevoerd. Leerlingen hebben les van half 9 tot 14.00 uur en hebben een korte lunchpauze waarin ze allemaal op school blijven. Leerkrachten en ouders zijn enthousiast over deze nieuwe lestijden. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Voordelen van deze lestijden zijn dat leerlingen beter geconcentreerd blijven. Daarnaast blijft er elke dag meer tijd over voor hobby's zoals sport en andere buitenschoolse activiteiten. Sportclubs en zwembaden spelen daarop in door activiteiten ook al 's middags aan te bieden. Voor ouders die zo vroeg nog niet vrij zijn, is er de buitenschoolse opvang.
 
Er bestaan verschillende zienswijzen binnen het onderwijs over de beste schooltijden. De één ziet het continurooster als beste voor de leerlingen, de ander denkt dat een extra lange middagpauze met verschillende activiteiten beter is voor de kinderen. Bindende factor is het vooropzetten van het belang van het kind, iets wat steeds meer in opkomst is binnen het onderwijs.  
 
Sinds 1 augustus 2006 mogen scholen zelf hun lestijden bepalen. De scholen hebben veel vrijheid hierin om dit zelf vorm te geven. Het veranderen van de lestijden vergt een lange voorbereiding en veel overleg.
 
© Nationale Onderwijsgids