Normal_ipad__tablet__onderwijs__docent__leerling__uitleg__ipad_onderwijs__digitaal

Steeds meer leraren maken gebruik van ict in de klas. Tegelijkertijd vindt de helft van de docenten van zichzelf dat ze minder vaardig zijn in het gebruik van ict als didactisch hulpmiddel, blijkt uit de Vier in balans monitor 2015 van Kennisnet. Dit probleem wordt opgelost door Ontdekmedia, de makkelijkste hulp bij mediawijs onderwijs.

Op www.ontdekmedia.nl ervaar je hoe je eenvoudig werkvormen uit een methode kunt vervangen door een digitale werkvorm. De kracht van Ontdekmedia is de eenvoudige handleiding die bij elke digitale tool te vinden is. Een uitprintbare, overzichtelijke handleiding waarmee een docent zelf een tool onder de knie krijgt, of waarmee hij zijn leerlingen aan de slag kan zetten. Daarnaast staan er praktische tips over hoe je zo’n digitale tool zinnig in kunt zetten in de klas.

Dit komt van pas nu de commissie Schnabel (Platform Onderwijs 2032) zijn advies aan staatssecretaris Sander Dekker heeft uitgebracht. “Het onderwijs moet aansluiten bij de leefwereld van het kind”, is een van zijn conclusies. En scholen moeten zorgen voor ‘digitale geletterdheid’.

Ontdekmedia biedt allerlei manieren om aan die digitale geletterdheid te werken. Zo kun je naar digitale tools zoeken per vak in het voortgezet onderwijs of per methode in het primair onderwijs. Zoek naar een werkvorm die je wilt vervangen of juist naar een digitale tool die je beter wilt leren kennen. De tools zijn divers, van Google tot Facebook en van Floorplanner tot Kahoot. Ontdekmedia is gratis te gebruiken.

Ontdekmedia is in februari 2016 genomineerd voor de IPON awards.

© Nationale Onderwijsgids