Normal_schoolkantine__vo__mbo__gezond__fruit__groente__eten

Om te kijken welke scholen al een Gezonde School zijn is nu de zoektool Gezonde Scholen ontwikkeld. In deze tool van Gezondeschool.nl is in één oogopslag te zien hoeveel scholen, in welke regio al een vignet Gezonde School hebben. Dat meldt Loketgezondleven.nl.

In totaal zijn er in Nederland 562 Gezonde Scholen. Hiervan zijn 432 basisscholen, 89 middelbare scholen en 41 mbo-instellingen. Voor het voortgezet speciaal onderwijs kunnen scholen zich voor het primair of het voortgezet onderwijs registreren. In de zoektool kan gefilterd worden op onderwijssector, naam van de school, plaats of GGD-regio. De nieuwe tool is ontwikkeld in opdracht van GGD GHOR.

Om een vignet Gezonde School te behalen moet een school voldoen aan een aantal criteria. Door een aanvraag in te dienen legt de school haar resultaten voor aan externe deskundigen, zoals een voedings- of beweegspecialist. Bij een positieve beoordeling mag de school zich drie jaar lang Gezonde School noemen.

Een Gezonde School werkt met de Gezonde School-aanpak. Dit betekent dat door de hele school op minimaal één gezondheidsthema aandacht is voor gezondheid en een gezonde leefstijl van kinderen en studenten; in de lesstof, in de schoolomgeving, in de zorgstructuur van de school en in het beleid. Door op deze manier aan gezondheid te werken wordt de kans op effectiviteit vergroot. Een school bepaalt zelf aan welk thema zij extra aandacht besteedt. Voorbeelden van thema’s zijn voeding, bewegen en sport of rook-, alcohol- en drugspreventie. 

© Nationale Onderwijsgids