Normal_advies

Leerlingen van groep 8 uit Drenthe krijgen gemiddeld het laagste schooladvies. Utrechtse leerlingen scoren het beste. Dat blijkt uit een analyse van de schooladviezen die de kinderen de afgelopen vier jaar meekregen, meldt Dagblad van het Noorden. 

Niet de eindtoets, maar het advies van de docenten is bepalend richting de keuze voor de middelbare school. Enkel de leerlingen die hoger dan verwacht scoren voor de eindtoets kunnen nog een ander advies krijgen. Vandaag is de laatste dag dat de 190.000 leerlingen in het basisonderwijs het schooladvies mee naar huis kunnen krijgen.

Rijke gemeenten zoals Haren, Wassenaar, Bloemendaal en in het Gooi, scoren duidelijk hoger dan het landelijk gemiddelde. Kinderen in de provincie Utrecht krijgen relatief vaak het advies vwo. Ook leerlingen van vrije scholen doen het goed. De Drentse scholieren bungelen onderaan de lijstjes havo, havo/vwo en vwo. Het verschil met Utrecht (60 procent hoge adviezen) is liefst 20 procent.

Hoe zijn die verschillen te verklaren? “Het is een complex verhaal met een mengeling van algemene verklaringen, zoals inkomen en opleidingsniveau van ouders, en bijzondere, zoals de historische context of positie van scholen, die per provincie of gemeente kunnen verschillen’’, zegt onderwijssocioloog Jaap Dronkers van de Maastricht University.

© Nationale Onderwijsgids