Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Voor 1 maart 2016 geven de basisscholen het schooladvies aan de leerlingen van groep 8. Dit advies is sinds vorig jaar niet gebaseerd op de eindtoets die de scholieren afleggen, maar komt tot stand onder de professionele verantwoordelijkheid van de leraren, intern begeleiders en schoolleiding. De basisschool bepaalt welke informatie zij gebruikt om het schooladvies te onderbouwen. De eindtoets maken de leerlingen pas nadat het schooladvies is uitgegeven. Dat meldt de PO-Raad.

Het schooladvies is sinds vorig jaar leidend voor toelating in het voortgezet onderwijs. Het schooladvies omvat niet meer dan twee leerwegen of schoolsoorten, dat houdt in dat bredere adviezen zoals vmbo/havo/vwo niet meer zijn toegestaan. Enkel nog een havo-advies of een dubbeladvies als havo/vwo.

Tussen half april en half mei maken de leerlingen van 8 een eindtoets. De score op deze toets is niet langer leidend voor het schooladvies, maar aanvullend. Bij toelating tot het voortgezet onderwijs fungeren de resultaten als onafhankelijk tweede gegeven. Als de score op de eindtoets hoger is dan het basisschooladvies, moet de basisschool het advies heroverwegen. 

© Nationale Onderwijsgids