Normal_cito_toets_eindtoets_basischool

Het aantal basisscholen dat leerlingen van groep 8 een intelligentietest laat doen, neemt toe. Sinds 2015 is het advies van de basisschool leidend voor plaatsing van de leerlingen in het voortgezet onderwijs. De score op de eindtoets telt daarbij in principe niet meer mee. Basisscholen gebruiken de IQ-test om hun advies beter te kunnen onderbouwen. Dit meldt het AD.

“Ze hebben niet langer de eindcito om op te bouwen en vinden het een grote verantwoordelijkheid om een advies te geven dat bindend is”, zegt directeur Loes Nijland van orthopedagogisch centrum Het Kabinet. Eerder waren het vooral ouders die een IQ-test wilden omdat zij het niet eens waren met het schooladvies. Nu het advies van de school bindend is, groeit ook het aantal scholen dat intelligentietests laat afnemen, mede om zich te wapenen tegen kritisch ouders.

De eindtoets wordt, ondanks het bindende schooladvies, nog steeds afgenomen, maar later in het jaar wanneer de voorlopige adviezen bekend zijn. De eindtoets is sinds dit jaar verplicht. Scoort een kind hoger op de toets dan het advies aangeeft, dan kan het schooladvies worden bijgesteld. Andersom kan dit niet.

Uitgevers van IQ-testen hadden verwacht dat de de vraag naar IQ-testmateriaal zou teruglopen maar dat is niet gebeurd. “Leerkrachten vinden het fijn om meer te hebben dan het leerlingvolgsysteem”, zegt bijvoorbeeld uitgever Judith Rood. Kritiek van ouders speelt daarbij een belangrijke rol merken de adviesbureaus en uitgevers. Jaarlijks maken zo'n 75.000 leerlingen van groep 8 een intelligentietest.

© Nationale Onderwijsgids