Normal_rss_entry-24893

Museum Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen heeft vorig jaar ruim 172.500 bezoekers getrokken. Nog niet eerder bezochten zoveel mensen het herinneringscentrum. In 2014 telde Westerbork 148.500 bezoekers. Het nabijgelegen en vrij toegankelijke voormalige kampterrein heeft naar schatting een half miljoen belangstellenden ontvangen. Het museum en kampterrein wordt ook veel bezocht door scholieren. Dat melden ANP en Kamp Westerbork.

Westerbork was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp naar de Duitse vernietigingskampen. In het museum wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp verteld. Op het kampterrein staan onder meer reconstructies van barakken. Veel middelbare en basisscholen bezoeken Westerbork voor de geschiedenislessen. 

Speciaal voor (school)groepen heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een uniek educatief programma ontwikkeld waarbij de slachtoffers een naam en een gezicht krijgen.Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft een nieuwe educatieve film De Trein ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Een bijzonder dagboek in de collectie van het Herinneringscentrum is de bron voor het stripverhaal Dagboek van Simon; speciaal gemaakt voor de bovenbouw van het basisonderwijs.

De groei in het aantal bezoekers is mede te danken aan de speciale evenementen die Kamp Westerbork organiseerde. Zo werden in zes dagen en vijf nachten 102.000 namen van uit Nederland gedeporteerde slachtoffers van de Holocaust voorgelezen. Ook had de herdenking van zeventig jaar bevrijding kamp Westerbork plaats.

© Nationale Onderwijsgids