Normal_normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

De Rehobothschool in Alphen aan den Rijn is door de Onderwijsinspectie als 'zeer zwak' bestempeld en staat onder intensief toezicht. Enkele leerlingen hebben aangegeven zich onveilig te voelen op de school, dat staat in een rapport van de inspectie. Verder zouden leerkrachten de basisvaardigheden van het lesgeven niet beheersen en de resultaten van de rekentoets zijn slecht. Dat meldt het AD.

Enkele leerlingen hebben aangegeven dat er zelfs fysiek geweld wordt gebruikt tussen de kinderen onderling. Zo wordt er gescholden, gepest en van tijd tot tijd geschopt en geslagen op het schoolplein. Het gedrag van de leerkracht zou onvoorspelbaar zijn, omdat zij onderling verschillende regels hanteren. Het is de inspectie de afgelopen jaren opgevallen dat leraren geen duidelijke uitleg geven. Zij geven lange klassikale uitleg en betrekken de leerlingen nauwelijks bij de stof. "De werksfeer is niet taakgericht. Hierdoor roepen en lopen de leerlingen door de klas, zitten achterstevoren op hun stoel of liggen met hun hoofd op tafel", constateert de inspectie. Voor de resultaten van de rekentoets was een verbeterplan opgesteld, maar de inspecteurs zouden hier nog weinig resultaat van zien.

De directeur van de school, Arjan Harskamp, erkent de problemen en zegt grote verbeteringen toe om het onderwijsniveau omhoog te brengen. De inspectie heeft de school onder intensief toezicht gesteld. Dit houdt in dat er regelmatig bekeken wordt of de verbeteringen die de school samen met de inspecteurs hebben bedacht, effect hebben. De eerste resultaten moeten in juni waarneembaar zijn. De schooldirectie zegt zich dit jaar te willen richten op een veiliger pedagogisch klimaat, beter taalonderwijs, een taakgerichtere werksfeer in de groepen en goed kwaliteitsbeleid. Verder wordt er een ouderpanel opgericht, dat meepraat over de situatie op school.

© Nationale Onderwijsgids