Normal_normal_technische_studie_techniek_natuurkunde_elektronica

De Energy Challenges Groningen gaan weer van start. Tot de zomervakantie strijden veertien scholen in de provincie Groningen om de prijs voor de beste energiecampagne. Het team dat het meeste energie bespaart en de meeste mensen weet te bereiken en te activeren, wint de wedstrijd. Op vrijdag 15 januari wordt de campagne feestelijk afgetrapt tijdens Eurosonic/Noorderslag aan de Oosterkade in Groningen. Dat meldt Energy Challenges Groningen.

De leerlingen worden tijdens de kick-off uitgedaagd en enthousiast gemaakt op het gebied van duurzaamheid en energie. Daarvoor worden zij ontvangen op de winterse editie van SummerLabb, een intiatief van presentator en programmamaker Jan Douwe Kroeske. Op SummerLabb laat een breed scala aan bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden jongeren op een interactieve manier kennismaken met innovaties op het gebied van duurzaamheid.

Energy Challenges daagt kinderen en jongeren uit om slim met energie om te gaan. Het is een spel op school en tussen scholen onderling, waarbij leerlingen het energieverbruik op hun school analyseren en in teamverband een origineel plan bedenken om zoveel mogelijk energie te besparen en om ook de omgeving daarbij te betrekken.

De jongeren kunnen de effecten van hun campagne zien en meten. Slimme meters en monitoringssoftware is in de scholen geplaatst, die het gas- en elektraverbruik realtime inzichtelijk maken. Hierdoor kunnen de leerlingen na elke besparingsactie precies zien wat het resultaat van hun actie is geweest. Daarnaast wordt op scholen samen met leerlingen een thermografische scan uitgevoerd, door een team van stagiaires onder begeleiding van een technisch specialist. Zo wordt zichtbaar waar warmte verloren gaat door bijvoorbeeld slechte isolatie.

De ervaring van eerdere projecten leert dat door monitoring, analyse, educatie en bewustwording een gedragsverandering ontstaat, wat besparingen tot gemiddeld 15 procent per school oplevert. Het project heeft ook een positief effect op het energieverbruik bij de scholieren thuis.

De Energy Challenges Groningen is onderdeel van de Stichting Energy Challenges. Het doel van de stichting is het stimuleren van enthousiasme en bewustwording onder jongeren op de thema's energie, techniek en duurzaamheid. Het project is in 2011-2012 gestart als pilot tussen twee scholen in Groningen en is sindsdien uitgebreid naar 100 scholen in Groningen, Friesland, Drenthe, Noord- Holland en Gelderland.

© Nationale Onderwijsgids