Normal_dekker__sander_dekker__staatssecretaris_onderwijs

Het kabinet wil de explosieve groei stoppen van het aantal kinderen uit orthodoxe families dat thuis les krijgt. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs gaat daarom nieuwe eisen stellen aan het thuisonderwijs. Voortaan moeten ouders een doortimmerd onderwijsplan presenteren, aan minimum opleidingseisen voldoen en controleert de Onderwijsinspectie aan huis of het onderwijs in orde is. Dat meldt het AD.

De staatssecretaris wil het huidige wetsartikel over thuisonderwijs afschaffen. Deze wet geeft ouders nu de mogelijkheid hun kind volledig te onttrekken aan het regulieren onderwijs. De overheid heeft door de huidige wet geen zicht op de kwaliteit en het is zelfs niet zeker dat het kind echt onderwijs krijgt. Dekker zegt zich al langer zorgen te maken over thuisonderwijs. Een Kamermeerderheid deelt de zorgen van de staatssecretaris.

Dekker wil basisschoolleerlingen met een bijzonder sportief of cultureel talen ondersteunen. Deze leerlingen mogen in bepaalde gevallen schooltijd missen. Hierbij maken school en ouders afspraken over het inhalen van de achterstand. Ook wanneer ouders veel reizen voor hun werk of die op wereldreis gaan waardoor hun kinderen onderwijs missen krijgen hulp. Deze leerlingen kunnen maximaal zes maanden onder strikte voorwaarden onderwijs op afstand volgen. Kinderen die door lichamelijke of psychische redenen tijdelijk of gedeeltelijk niet naar school kunnen, krijgen betere mogelijkheden om een deel van hun onderwijs buiten de school te volgen.

"Ieder kind heeft recht op onderwijs”, pleit Dekker. “Soms schieten de mogelijkheden op een reguliere school tekort. Ik wil zorgen dat kinderen die - soms tijdelijk - niet naar een gewone school kunnen ook onderwijs krijgen dat kwalitatief in orde in is. Ik vat het recht op onderwijs op als een recht op goed onderwijs." Nu wordt een aanvraag voor thuisonderwijs vrijwel altijd goedgekeurd. Het Openbaar Ministerie waarschuwde eerder al dat religie ook als smoes wordt gebruikt. Pas sinds dit schooljaar moeten ouders aantonen dat ze goed ouderwijs geven. Veel ouders vinden dat een inbreuk op hun rechten en weigeren dat.

© Nationale Onderwijsgids