Normal_kind_eten

Vandaag is de 13e editie van Het Nationaal Schoolontbijt van start gegaan. Dit jaar gaan tijdens de ontbijtweek maar liefst 500.000 kinderen op 2.600 basisscholen samen ontbijten. De ontbijtweek wordt geopend in het Openluchtmuseum in Arnhem. Verder is er een Binnenhofontbijt met kinderen en leden van de Eerste en Tweede Kamer op 11 november en op 13 november een afsluitend Burgemeestersontbijt. Dat meldt Het Nationaal Schoolontbijt.

Via lesmateriaal leren de leerlingen meer over het belang van een gezond ontbijt.  Voor de 13e editie is er een onderzoek uitgevoerd naar het ontbijtpatroon van schoolkinderen. Daaruit blijkt dat meer kinderen zijn gaan ontbijten. Bijna 90 procent van de schoolkinderen gaat elke dag met ontbijt op naar school. In 2008 was dit nog maar 80 procent. Bijna alle kinderen denken dat ze redelijk of heel gezond ontbijten (89 procent). Toch eet 71 procent brood met zoet beleg.

Het Nationaal Schoolontbijt is dit jaar officieel ambassadeur van Gezonde School. Het ontbijt voor de scholieren bestaat uit tarwebolletjes, krentenbollen, volkorenbrood, halvarine, uitstroop, smeerkaas, jam, 30+ kaas, halfvolle melk, fruit en groente. Voor de kinderen met een glutenovergevoeligheid zitten er glutenvrije crackers in het pakket. In de ontbijtdoos vinden de kinderen ook vrolijke placemats en folders met ontbijttips voor hun ouders.

Middels een convenant met de missie om het ontbijtgedrag van basisscholieren te verbeteren steunen het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging ook dit jaar het Nationaal schoolontbijt.

© Nationale Onderwijsgids