Normal_kov__po__samen__delen__kinderen__spelen__buiten__lief

De PvdA heeft tijdens de begrotingsbehandeling staatssecretaris Dekker van Onderwijs verzocht om tot een wetsvoorstel te komen waarmee alle wettelijke belemmeringen voor kindcentra worden weggenomen. Er zouden nu nog te veel knelpunten zijn voor kinderopvang en onderwijs om intensief te kunnen samenwerken in een kindcentrum. Dat meldt de PO-Raad.

De staatssecretaris zei in reactie op het verzoek van de PvdA dat instellingen die willen kiezen voor vergaande integratie van onderwijs en kinderopvang in één organisatie dat al kunnen binnen de bestaande kaders. “Dat samenwerkingsmogelijkheden er al zijn binnen bestaande kaders geldt echter niet voor de samenwerkingsvorm van een kindcentrum. Voor het kunnen functioneren als één organisatie is een fundamentele oplossing nodig en daar is wettelijke ruimte voor nodig”, aldus de PO-Raad.

De raad kaart aan dat zij in 2013 de ministeries OCW en SZW al adviseerde hoe zij wettelijke belemmeringen in de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang kunnen wegnemen. Eén van deze adviezen was om het kindcentrum als vergaande vorm van samenwerking een status te geven binnen de wet, zodat diverse wet- en regelgeving niet meer in de weg staan. Met het actieplan 'Geef kinderen de ruimte' werd in het voorjaar opnieuw aandacht hiervoor gevraagd. Onlangs stelde de regiegroep Kindcentra 2020 voor om een nieuwe organisatie, het kindcentrum, zowel kinderopvang als onderwijs integraal te laten verzorgden. Ook vindt de regiegroep dat kinderen recht moeten krijgen op een minimaal aantal uren opvang per week. 

© Nationale Onderwijsgids