Logo_algemene_onderwijsbond_aob_logo

Maandag debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het onderwijs. In een brief aan de Kamer roept de Algemene Onderwijsbond (AOb) op om niet alleen meer te investeren in het onderwijs maar er ook voor te zorgen dat het geld goed wordt besteed. Dit meldt de AOb.

Volgens voorzitter Liesbeth Verheggen van de onderwijsbond is de besteding van onderwijsgelden nu nog te vrijblijvend. “Het geld wordt naar de besturen overgeheveld en de overheid verwacht dat het dan allemaal goed komt”, schrijft Verheggen in de brief aan de Kamer. De AOb-voorzitter stelt dat er meer sturing moet komen, zodat niet hetzelfde gebeurt als met het geld voor de 3000 extra banen in het onderwijs. De overheid voegde destijds 150 miljoen euro toe aan de lumpsum voor onderwijs waardoor niet valt te zeggen of dit bedrag ook daadwerkelijk voor het beoogde doel is gebruikt.

Volgens de AOb zijn ook meer investeringen in het onderwijs nodig. Zeker als de overheid de ambitie heeft om als land weer tot de top van de kennissamenlevingen te behoren. Daarvoor zijn meer mensen nodig die voor de klas staan. Ook is extra geld nodig voor de professionele ontwikkeling van leraren en om de problemen rond het passend onderwijs op te lossen, aldus de bond.

© Nationale Onderwijsgids