Normal_normal_kinderen435

Het preventieprogramma ‘Vrienden voor het Leven’ blijkt zeer effectief in het verminderen van angst- en depressieve klachten bij kinderen. Leerlingen van de basisschool die deelnamen aan het programma hadden minder last van angst en depressie dan kinderen met vergelijkbare klachten die het programma niet volgden. Dit blijkt uit promotieonderzoek aan de VU van Mia Kösters, werkzaam bij de GGD Amsterdam.

In Amsterdam voeren GGZ-medewerkers in groep 7 en 8 van de basisschool het programma uit. Dit wordt ingezet als geïndiceerde preventie; voor kinderen die al angst- of depressieve klachten hebben, maar nog geen stoornis. De effecten van het programma werden groter na verloop van tijd. Twaalf maanden na afloop van het programma waren angst- en depressieklachten bij deelnemers gedaald tot het niveau van een algemene groep leeftijdgenoten.

Het programma wordt al een paar jaar in de dagelijkse praktijk op scholen uitgevoerd maar de effectiviteit was nog niet eerder onderzocht. Mia Kösters: “Wanneer een preventieprogramma in de praktijk wordt uitgevoerd, kan het gebeuren dat het na verloop van tijd anders wordt uitgevoerd dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat kan gevolgen hebben voor de effectiviteit. In deze studie hebben we daarom onderzoek gedaan naar de effectiviteit en uitvoer van ‘VRIENDEN voor het Leven’ in de dagelijkse schoolpraktijk. En ook nu bleek het programma effectief.”

Het promotieonderzoek werd verricht in het kader van de Academische Werkplaats Jeugdgezondheidszorg Noord-Holland, waarin de GGD Amsterdam, het VUmc en de VU samenwerken. Mia Kösters promoveert op 22 oktober 2015 aan de Vrije Universiteit.

© Nationale Onderwijsgids