Normal_normal_pesten

Tegenwoordig kunnen scholen kiezen uit vele antipestprogramma’s. Daardoor is het steeds lastiger om het goede programma te vinden dat past bij hun visie en onderwijsaanbod. Stichting School & Veiligheid, de PO-Raad en de VO-raad hebben daarom het online ‘Wegwijzer programma’s sociale veiligheid’ gelanceerd om scholen bij deze keuze te ondersteunen. Dat meldt Stichting School & Veiligheid. 

Sinds 1 augustus is de Wet sociale veiligheid van kracht. Hierdoor zijn scholen wettelijk verplicht om voor een sociaal veilige omgeving te zorgen. Scholen kunnen, om het beleid over sociale veiligheid in de praktijk te realiseren, gebruik maken van een antipestprogramma. In de wegwijzer vinden scholen informatie over welke werkzame delen in antipestprogramma’s een positieve invloed kunnen hebben op de aanpak van pesten. Ook wordt duidelijk voor welke situatie de programma’s bestemd zijn, preventief of gericht op herstel, voor het werken met individuele leerlingen, voor een klas of voor de hele school.

In het instrument zijn de door de Commissie Antipestprogramma's als kansrijk beoordeelde programma's opgenomen. Deze lijst wordt eind 2015 aangevuld met andere antipestprogramma’s.

© Nationale Onderwijsgids