Normal_277ad159-5100-4d9e-a629-9615c51fa523

Tijdens de herfstvakantie van 17 oktober tot 1 november organiseren de Nederlandse musea veel leuke en leerzame activiteiten speciaal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar tijdens de Rabo Museumkidsweek. Deelnemende musea bieden meer dan 300 activiteiten. Dat meldt Museumvereniging.

De Rabo Museumkidsweek daagt kinderen uit zelf creatief te zijn. Kinderen bezoeken een museum, kiezen een eigen museumschat en verzinnen daar een beeldverhaal bij. Ieder kind dat een filmpje of verhaal instuurt ontvangt het Gouden Boekje van illustrator Harmen van Straaten. Een jury kiest uit alle inzendingen twaalf winnaars, één per provincie. De hoofdprijs is een vlucht in een Dakota vliegtuig.

In deze veranderende wereld zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn de plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. En ze bieden jong en oud een ideale omgeving om informeel te leren. Want musea verbinden de bezoekers met het verleden, met het nu, met het grote verhaal over wie ze werkelijk zijn.

Kinderen worden in musea uitgedaagd om kritisch te kijken. Ze leren er door met eigen ogen te zien en doordat ze het verhaal horen dat bij een museumschat verteld wordt. Ze worden aangemoedigd om zelf vorm te geven aan hun emoties en opinie. Ze ervaren aldus wat een museumschat voor hen betekent.

Rabo Museumkidsweek is een initiatief van Museumvereniging en Rabobank om landelijke aandacht te creëren voor het museale aanbod gericht op kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Nederland telt honderden musea met bijzondere collecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Meer informatie en het volledige aanbod van musea voor kinderen tijdens de herfstvakantie is te vinden op www.museumkids.nl.

© Nationale Onderwijsgids