Normal_kinderopvang_peuter_kleuter_meisje_speelgoed_spelen

Vandaag presenteert de regiegroep Kindcentra 2020 de plannen voor integratie van onderwijs en kinderopvang tijdens een symposium in Den Haag. In een forumdebat zullen Tweede Kamerleden van onder meer SP, PvdA, CDA en VVD op de voorstellen reageren. Dit melden de Telegraaf en de PO Raad.

De regiegroep bestaat uit wethouders en bestuurders uit het primair onderwijs en de kinderopvang. De groep vindt dat de manier waarop het onderwijs en de kinderopvang in Nederland is ingericht aan een “heroverweging” toe is. “Kinderen hebben recht op een optimale ontwikkeling”, zegt voorzitter Gijs van Rozendaal. “Er is meer samenhang nodig in het aanbod.” De regiegroep stelt voor om een nieuwe organisatie, het kindcentrum, zowel kinderopvang als onderwijs integraal te laten verzorgden. Ook moeten kinderen recht krijgen op een minimaal aantal uren opvang per week.

Kindcentra 2020 roept de politiek op het initiatief op te pakken en gaat daarom met leden van de Twee Kamer in discussie over de uitwerking van de plannen. Willem Adema, onderzoeker bij OECD in Parijs, zal de investeringen in jonge kinderen in Nederland tijdens het debat in internationaal perspectief plaatsen.

© Nationale Onderwijsgids