Normal_copyright_stockfreeimages_school_les_klas_boeken

Volgens de PVV-fractie van de gemeente Den Haag maken scholieren misbruik van hun schoolspullenpas. De pas is bedoeld voor Haagse gezinnen die van een minimuminkomen rond moeten komen. Met het tegoed op de pas kunnen zij schoolspullen kopen, zoals boeken, pennen, een schooltas of gymschoenen. Maar volgens de PVV worden er ook hele andere zaken met de pas gekocht. De partij wil dat dit misbruik zo snel mogelijk stopt. Dit meldt de Telegraaf.

De Haagse PVV beschikt over diverse kassabonnetjes van de Hema waaruit blijkt dat met de schoolspullenpas aankopen zijn gedaan die niets met school te maken hebben. Zaken als make-up, bh's en speelgoed voor in de zandbak.

De pas wordt sinds vorig jaar uitgegeven door Stichting Leergeld op kosten van de gemeente Den Haag. Alleen minima komen in aanmerking voor de tegoedpas. Het tegoed loopt uiteen van 50 euro per jaar voor een leerling van de basisschool tot 300 euro voor een leerling die voor het eerst naar de brugklas gaat. Vorig jaar maakten 13.000 leerlingen gebruik van de pas.

Met de deelnemende winkelketens is afgesproken dat zij de pas alleen voor schoolspullen mogen aannemen. Maar in elk geval bij de Hema blijkt de pas aangeslagen te worden als cadeaukaart, wat het mogelijk maakt om er ook andere aankopen mee te doen. Raadslid Elias van Hees van de PVV vindt het misbruik een kwalijke zaak: “Miljoenen euro's vliegen kennelijk ongecontroleerd de deur uit, want vorig jaar gaf de gemeente bijna 3,5 miljoen euro uit aan Stichting Leergeld”. De partij heeft nu wethouder Rabin Baldewsingh van Sociale Zaken om een verklaring gevraagd en wil weten wat de wethouder gaat doen om het misbruik te stoppen.

© Nationale Onderwijsgids