Normal_rss_entry-5107

(ANP) - Het aantal werknemers dat nog zonder nieuwe cao zit, is gedaald van 2,3 miljoen aan het begin van dit jaar tot 1,2 miljoen. In juli werden 23 cao's afgesloten, waaronder een aantal voor werknemers die het al heel lang hadden moeten doen met een cao waarvan de einddatum was verstreken, zoals die voor de kinderopvang (70.000), de rijksambtenaren (600.000), KLM Vliegers (30.000), V&D (10.000). Dat meldde werkgeversvereniging AWVN woensdag.

Er liggen zeven cao’s in de overheids- en onderwijssector op tafel. Hiertoe behoren de cao's voor het rijk, de politie, defensie, het primair onderwijs, het voorgezet onderwijs, het MBO en de rechterlijke macht. 600 duizend mensen vallen onder deze cao’s. Net voordat deze cao's overeengekomen werden, werd er ook een nieuwe cao voor de kinderopvang afgesproken. Er werken ongeveer 70.000 mensen in de kinderopvang. 

In de 23 cao's die vorige maand tot stand kwamen, werd een gemiddelde loonstijging afgesproken van 1,42 procent. Dat is iets onder het gemiddelde van 1,50 procent dit jaar. AWVN adviseert werkgevers over arbeidsvoorwaarden en is als zodanig betrokken bij het merendeel van alle negenhonderd Nederlandse cao's en arbeidsvoorwaardenregelingen.