Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

De Kinderombudsman gaat vanavond in Middelburg in gesprek met professionals, betrokkenen en politici over een kindgericht armoedebeleid met als doel om gezamenlijk een vuist te maken tegen armoede. Kinderombudsman Marc Dullaert: "Kinderen die opgroeien in armoede dragen de gevolgen hiervan de rest van hun leven mee. Het is goed om te zien dat gemeenten zich steeds beter inzetten voor kinderen in armoede, bijvoorbeeld met een kindpakket." Ouders kunnen vanuit het kindpakket onder meer schoolmateriaal aanschaffen. 

“Eén op de negen kinderen leeft onder de armoedegrens. Het gaat in Nederland om 380.000 kinderen, een enorm aantal. Als je je een schoolklas voorstelt met dertig kinderen, zijn er drie die in armoede leven. Dan heb je het bijvoorbeeld over kinderen die zonder ontbijt naar school komen," aldus Dullaert. 160 basisscholen hebben in totaal 1100 gevallen gemeld van kinderen die van huis uit niet de primaire levensbehoeften mee krijgen. Zo krijgen deze kinderen niet voldoende voeding, hebben ze geen fatsoenlijke kleding en worden ze thuis niet gewassen of hun tanden gepoetst. 

Dullaert wil in de regionale bijeenkomsten (eerder werd er al één gehouden in Maastricht) graag laten zien wat armoede voor kinderen betekent, horen waar politici en professionals in de praktijk tegenaan lopen en samen met diverse andere sprekers praktische handvatten bieden voor een kindgericht armoedebeleid waar kinderen zelf ook mee mogen praten. Daarnaast deelt de Kinderombudsman de gemeenten een handreiking uit, die gemeenten kan helpen bij het opstellen van een kindpakket. Deze handreiking is beschikbaar voor alle gemeenten. Voor de bijeenkomst in Middelburg hebben zich meer dan honderd Zeeuwse bestuurders, beleidsambtenaren en vertegenwoordigers van organisaties aangemeld, die zich bezighouden met de armoedeproblematiek. 

© Nationale Onderwijsgids