Normal_img_0918jpg

ICT-bedrijf SDB uit Den Haag helpt De Noordwijkse School bij het opzetten van een robotprogramma voor de leerlingen. Via het robotprogramma kunnen de basisschoolleerlingen kennis maken met actuele technieken. Directeur richard Jansen van SDB zag in het robotprogramma een uitstekend middel om kinderen voor geavanceerde techniek te interesseren. Dat meldt SDB.

"Wij vinden het belangrijk dat kinderen al in een vroeg stadium in aanraking komen met onbegrensde mogelijkheden van softwareontwikkeling," zegt Richard Jansen, directeur van SDB Software Development. Het robotprogramma op De Noordwijkse School werd opgezet door drie enthousiaste vaders. Vanuit hun eigen ervaring en beroep zagen zij een kans om moderne technologie te combineren met de grenzeloze fantasie van kinderen. "Bij SDB Software Development werken topprogrammeurs aan complexe software voor de overheid en het bedrijfsleven," zegt Jansen. "De kinderen van nu, zijn de programmeurs van de toekomst."

Met de steun van SDB Software Development kon De Noordwijkse School met het robotprogramma aan de slag. Zo werkt een groepje leerlingen van groep 3 met een klein robotje, de Ozobot. Dit apparaat op wielen wordt door de leerlingen aangestuurd door middel van kleurencodes. De robot herkent 600 codes en weet door de verschillende kleurencombinaties of hij rechtsaf of linksaf moet, maar hij kan ook springen of dansen. De zesjarige leerlingen laten deze robot opdrachten uitvoeren op papier of bedenken zelf een parcours.

De leerlingen van groep 8 hebben een andere uitdaging; zij krijgen les in programmeren via de computer en sturen zo hun zelfgebouwde robot aan. Zij werken aan een spannend nieuw project in de vorm van een microcontroller die Arduino heet. De leerlingen worden uitgedaagd iets te bedenken, te programmeren en uit te voeren. 

© Nationale Onderwijsgids