Logo_amgsweek2015

Vandaag is de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-week weer van start gegaan. Deze feestweek wordt elk jaar gevierd rond 20 mei, de geboortedag van de Nederlandse kinderboekenschrijfster. Het thema dit jaar is 'Het grote dierenfeest', met speciale aandacht voor de dieren uit de verhalen van Annie M.G. Schmidt zoals de krullevaar uit Puk en de Petteflat, de egeltjes uit Jorrie en Snorrie en natuurlijk Takkie en Siepie van Jip & Janneke. De hele week zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Voor scholen en kinderdagverblijven zijn lessuggesties gratis online beschikbaar gemaakt. Dit meldt Leesplein.

De lessuggesties bij de Annie M.G. Schmidt-week richten zich op kinderen van groep 2 tot en met groep 5 en worden aangeboden op de verschillende niveaus. Op de bijbehorende website staan ook gratis kleurplaten, posters en andere materialen om de klas of de peuterspeelzaal mee te versieren.

Ter gelegenheid van de feestweek verschenen drie boeken van Annie M.G. Schmidt in herdruk. Het dierenvoorleesboek De geit van dokter Sanders met verhalen over onder meer de kat van Ome Willem, het hondje van Floddertje en vele andere bekende dieren uit de verhalen van Annie M.G. Schmidt. De leeuw is los is een boek met illustraties van Sieb Posthuma bij het gelijknamige gedicht over een ontsnapte leeuw. Voor de allerkleinsten is Jip en Janneke: Dierenvrienden opnieuw uitgebracht met verhaaltjes van de twee kleuters die naar de dierentuin gaan, een vogeltje voeren in de vensterbank of uit wandelen gaan met Takkie.

Annie M.G. Schmidt is wellicht de bekendste kinderboekenschrijfster van Nederland. Ze debuteerde in 1950 met Het fluitketeltjes en andere versjes. Andere bekende verhalen van haar hand zijn Jip & Janneke, Pluk van de Petteflat, Abeltje, beertje Pippeloentje, Dikkertje Dap en Otje. Annie M.G. Schmidt overleed in 1995.

© Nationale Onderwijsgids