Normal_staatssecretaris_dekker

Schrappen regels niet nodig voor doorgaande ontwikkellijn. Dit zeiden Minister Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Dekker van Onderwijs over het actieplan 'Geef kinderen de ruimte' van de PO-Raad, Brancheorganisatie Kinderopvang en de Maatschappelijk Ondernemen Groep (MO-Groep). Asscher en Dekker zijn van mening dat binnen de huidige wet- en regelgeving voldoende mogelijkheden zijn om kinderopvang en onderwijs beter op elkaar af te stemmen. Dit meldt de PO-Raad.

De organisaties hadden een tienpuntenplan opgesteld waarmee ze de doorgaande ontwikkellijn van kinderen van nul tot twaalf jaar beter willen laten verlopen. De organisaties willen tegenstrijdige en overbodige regelgeving schrappen. Samenwerkingsvormen als kindcentra zouden alleen mogelijk zijn met combinaties van wettelijke vrijstellingen.

Asscher en Dekker zijn het hier niet mee eens. “Tal van initiatieven in het land laten zien dat de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs binnen de huidige wettelijke kaders heel goed mogelijk is. Bij de samenwerking is het van belang dat een gedeelde inhoudelijke visie op de ontwikkeling van kinderen het startpunt is”, zeggen de bewindslieden. Asscher en Dekkers zouden achter het uitgangspunt van het plan staan, namelijk dat kinderopvang, welzijn en gemeenten een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om kinderen een goede start in het leven te bieden. 

De PO-Raad kijkt samen met het ministerie van Onderwijs al naar nieuwe bestuurlijke verhoudingen. Hierbij wordt gekeken naar de samenwerking van onderwijs en kinderopvang. De PO-Raad vindt deze fundamentele stelseldiscussie nodig om het hele onderwijsstelsel toekomstbestendig te maken. 

© Nationale Onderwijsgids