Normal_normal_kinderen-spelen-in-boom-420

GroenLinks en D66 hebben gister een initiatiefvoorstel ingediend voor meer natuur op Amsterdamse schoolpleinen en - daken. Kinderen zouden zich blijer voelen op een groen schoolplein, blijkt uit een pilot op Rotterdamse scholen. Het zou zelfs het pesten verminderen. Dit meldt het Parool.

Als het aan GroenLinks en D66 ligt worden de Amsterdamse schoolpleinen veel groener. Uit een pilot op Rotterdamse scholen blijkt dat 40 procent van de kinderen zich blij voelt op een grijs schoolplein, maar op een groen schoolplein stijgt dit naar 87 procent. “Meer natuur op het schoolplein maakt kinderen rustiger, vermindert het pesten en zorgt dat kinderen nog wat leren over natuur”, zegt woordvoerder Jasper Groen van GroenLinks.

Voor de financiering willen de partijen een fonds starten waar twintig scholen een beroep op kunnen doen om hun schoolplein te vergroenen. Groen wil starten in de meer achtergestelde buurten. Blijkt het experiment te werken, dan kunnen meer scholen meedoen.

Bij een groener schoolplein valt te denken aan heuvels, glijbanen, bomen en als er ruimte is moestuinen. “Kinderen leren op die manier dat voedsel uit de natuur komt en niet zomaar in de supermarkt verschijnt. En een biologieleraar kan bijvoorbeeld met de natuur op het schoolplein aan de slag. Door leerlingen bepaalde blaadjes te laten zoeken bijvoorbeeld”, aldus Groen. De partijen verwachten dat het college het plan steunt en dat scholen nog dit jaar hun schoolpleinen kunnen aanpakken. 

© Nationale Onderwijsgids