Normal_scholier_hoogbegaafd

De rechtbank in Utrecht heeft deze week het faillissement uitgesproken van Educate2XL. Het bedrijf faciliteerde de onderwijsmethode Leonardo voor hoogbegaafde kinderen in het basisonderwijs. Vrijwel alle scholen die de Leonardo-methode aanboden zijn inmiddels overgestapt naar een ander concept voor hoogbegaafdenonderwijs. Dit meldt NRC.

De speciale onderwijsmethode werd ontwikkeld door de Leonardo stichting. Deze stichting ging begin vorig jaar failliet waarna directeur Natasja Vranken het merk overhevelde naar haar eigen privébedrijf Educate2XL. De curator zoekt nu uit of deze handelswijze rechtmatig is geweest.

Ondertussen groeide de ontevredenheid van scholen over het bedrijf. Scholen moesten een forse contributie aan Educate2XL betalen om les te mogen geven volgens het Leonardo-concept, zo'n 20.000 euro voor drie jaar onderwijs. Voor dat geld zou het bedrijf scholen lesmateriaal en ondersteuning bieden maar dat gebeurde niet of nauwelijks: cursussen gingen vrijwel nooit door en scholen ontvingen het lesmateriaal niet. Ook kwam het bedrijf afspraken niet na en was het bijna onmogelijk om contact te leggen.

Uit frustratie zegden veel scholen hun lidmaatschap op. Vijf jaar geleden waren er nog zo'n zeventig Leonardo-scholen verspreid over het land. Daarvan zijn er nu slechts 26 overgebleven waarvan elf inmiddels hun contract per 1 september hebben opgezegd.

© Nationale Onderwijsgids