Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

Van maandag 2 tot en met vrijdag 20 maart 2015 kunnen scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs zich aanmelden voor deelname aan het traject Excellente Scholen 2015. Het uiteindelijke doel: het behalen van het predicaat Excellente School 2015.

Hoewel het bieden van goed onderwijs een voorwaarde is om in aanmerking te komen voor het predicaat Excellente School, is het uiteindelijk het excellentiegebied van een school - daar waar een school in uitblinkt - dat bepaalt of een school in aanmerking komt voor het predicaat. In de afgelopen drie jaar zijn er al 234 predicaten uitgereikt aan scholen die aan deze omschrijving voldoen. Nieuw dit jaar is dat behaalde predicaten drie jaar geldig zijn.

Scholen die het predicaat in voorgaande jaren ontvingen, zien dit niet alleen als een vorm van erkenning en waardering voor hun prestaties, maar ook als een uitdaging om hun onderwijs voortdurend tegen het licht te houden en verder te ontwikkelen. Zelfs scholen aan wie het predicaat nog niet is toegekend, vonden het leerzaam om mee te doen. Zij zagen de aanbevelingen in het schoolrapport als bruikbare handvatten om hun onderwijs op bepaalde onderdelen te verbeteren.

Drs. G.M.C. (Jet) de Ranitz staat aan het hoofd van de nieuwe jury. Onderverdeeld in drie sectorspecifieke deeljury’s is de jury verantwoordelijk voor de beoordeling van de aanmeldingen. De werkwijze en procedure van de jury verandert nagenoeg niet. Wel kijkt de nieuwe jury nadrukkelijker naar het excellentiegebied van een school.

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt de algemene onderwijskwaliteit van deelnemende scholen. Op basis van dit onderzoek geeft de inspectie aandachtspunten mee die de jury kan betrekken in het verdere onderzoek. Alleen bij ernstige signalen met betrekking tot de veiligheid, financiële risico’s en ernstige tekortkomingen in resultaten en onderwijsproces kan een school worden uitgesloten van deelname.

© Nationale Onderwijsgids