Normal_flood-456696_640

Leerlingen van dertien basisscholen in de Gelderse regio Rivierenland krijgen deze maand les over de grootschalige evacuatie van het gebied in 1995. Het is nu twintig jaar geleden dat de bewoners hun huizen uit moesten omdat de waterstand van de Rijn, de Waal en de Maas gevaarlijk hoog was. Half januari gaan de scholen aan de les met een speciaal lespakket van Waterschap Rivierenland voor leerlingen van groep 5 tot en met 8. Dit meldt de Gelderlander.

“De kinderen van nu hebben het hoogwater van 1995 niet meegemaakt. Toch vinden wij het belangrijk dat zij weten wat er in 1995 is gebeurd”, zegt Ton van Vlijmen. Hij is een van de initiatiefnemers van de theatervoorstelling 'Het water komt' over de evacuatie. De vrijwilligers van de theaterproductie hebben meegewerkt aan het maken van het lesmateriaal.

De evacuatie van 1995 is een van de grootste ontruimingsacties in de recente geschiedenis van ons land. Vanaf 31 januari 1995 moesten zo'n 250.000 mensen verplicht hun huizen verlaten. Het Waterschap en de theatermakers willen de leerlingen laten nadenken over wat het betekent om achter de dijken te wonen en wat de gevolgen kunnen zijn. In de lessen wordt ook stilgestaan bij het nieuwe Deltaprogramma en het werk dat de waterschappen doen.

© Nationale Onderwijsgids