logo gemeente Halderberge

De gemeente Halderberge is in overleg met de Borgesiusstichting al geruime tijd bezig om een brede school in Oudenbosch te verwezenlijken voor de Mariaschool en basisschool de Schakel. In eerste instantie is ervoor gekozen de brede school te huisvesten op de huidige locatie van de Mariaschool. Hiervoor zijn provinciale gelden nodig. Omdat de provincie nog geen besluit heeft genomen moet het tijdspad aangepast worden. Dit meldt de gemeente Halderberge. 

De Borgesiusstichting en de gemeente Halderberge willen ervoor zorgen dat in het gebied rond het directe centrum van Oudenbosch over niet al te lange tijd een nieuw onderwijsconcept kan worden aangeboden. Doordat er in eerste instantie voor gekozen is de brede school te huisvesten op de huidige locatie van de Mariaschool, dient het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum verplaatst te worden.
 
Het is de wens van het gemeentebestuur om voorzieningen (waaronder musea) in gemeentelijke gebouwen zoveel mogelijk samen te voegen. Het is nu dan ook de bedoeling dat het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum samen met het Zouavenmuseum in één gebouw wordt ondergebracht. Om de verhuizing van het museum goed te laten verlopen, zijn gelden van de provincie nodig. Die zijn er in principe vanuit de provinciale ‘Erfgoedfabriek’.  De ‘Erfgoedfabriek’ is een programma waarmee de provincie de komende jaren investeert in een aantal oude kloosters, fabrieken, forten, kazernes, kastelen en landgoederen. De provincie heeft echter op dit moment nog geen definitief besluit over een toekenning hiervan kunnen nemen. Doordat er nog geen besluit is genomen, moet het tijdspad dat gemeente, musea en Borgesiusstichting hadden gepland, aangepast worden. 
 
De gemeente gaat nu met de Borgesiusstichting in overleg om te kijken wat de beste oplossing is: vasthouden aan de huidige voorgenomen locatie met een latere realisatie of zoeken naar een andere locatie, waarbij de locatie van De Schakel opnieuw in beeld komt.
 
© Nationale Onderwijsgids