Logo_locatiezeeuwsvlaanderen

Ouders uit Zeeuws Vlaanderen sturen steeds vaker hun kinderen naar basisscholen in België of naar de Belgische kinderopvang. 600 kinderen steken dagelijks de grens over. In België is het onderwijs en de opvang spotgoedkoop. Proefprojecten moeten de faciliteiten aan de Nederlandse kant van de grens aantrekkelijker maken. Dit meldt Omroep Zeeland. 

De ouders uit Zeeuws Vlaanderen kiezen er bewust voor hun kinderen naar het strengere schoolsysteem in België te sturen. Daarnaast spelen de kosten een grote rol. In België is de kinderopvang en het onderwijs namelijk veel goedkoper dan in Nederland. Om de kinderen toch in Nederland op school of in de kinderopvang te krijgen, zijn er proefprojecten gestart. Deze moeten ouders verleiden om hun kinderen niet naar België te sturen. 
 
Ouders kunnen in Eede, Nieuw Namen en Koewacht dankzij een dergelijk proefproject hun kinderen naar een peuterklas doen. Deze peuterklassen worden iedere ochtend in de eigen dorpsschool gehouden. Kinderen vanaf 2,5 jaar kunnen al deelnemen aan deze klassen. Zowel de voorzieningen als het onderwijs zijn daarbij gratis. En het werkt. "Gratis opvang en educatie is voldoende om ouders over te halen hun kinderen hier te houden", zegt voorzitter Peter de Jong van onderwijskoepel Perspecto. "Bovendien raken kinderen al op vroege leeftijd gewend aan het schoolsysteem. De overgang naar de kleuterschool verloopt soepel en kinderen hebben al veel meer vaardigheden." Drie jaar geleden was Koewacht de eerste gemeente waar een peuterklas opgericht werd. Volgend jaar loopt het proefproject echter af in de gemeente. De Jong hoopt dat het Ministerie van Onderwijs de peuterklassen uitbreidt naar meer gemeenten. 
 
© Nationale Onderwijsgids