Logo_alfa-college
Op 28 augustus heeft minister Bussemaker van Onderwijs de aanvraag van het Alfa-college voor het project RTC2020 gehonoreerd. Het Regionaal Techniek Centrum in Hardenberg ontvangt ruim € 800.000. Dit geld stelt het ministerie beschikbaar in het kader van het Regionaal Investerings Fonds (RIF). Met de bijdragen van de gemeente, provincie en het bedrijfsleven wordt de komende vier jaar 2,4 miljoen geïnvesteerd in het RTC. Dit alles met het doel meer jongeren op te leiden in de techniek en hen voor de regio Noord-Overijssel te behouden.
 
RTC2020 is een ambitieus project dat in het kader van het Regionaal Investerings Fonds de komende vier jaar uitgevoerd gaat worden in het Regionaal Techniek Centrum aan de Parkweg in Hardenberg. In de regio is een goed functionerend samenwerkingsverband, dat de RIF-aanvraag ondersteunt. De betrokken partijen - naast het Alfa-college zijn dat Vechtdal College, Hogeschool Stenden, het RTC (en daarmee de lokale bedrijven), de gemeente Hardenberg en de provincie Overijssel - hebben de handen ineengeslagen om een antwoord te geven op de vraag van de arbeidsmarkt in de regio Noordoost Overijssel: hoe binden we mensen aan onze regio en hoe blijven we hen op langere termijn boeien voor technische beroepen in de maakindustrie, metaal, elektro, bouw en installatie? 

Jongeren behouden voor de regio
Het antwoord hierop wordt gezocht in het aanbieden van uitdagende en innovatieve technische opleidingen in de regio. Zo moet worden voorkomen dat jongeren na het vmbo wegtrekken om elders een technische opleiding te volgen. Verder wordt de regionale infrastructuur toekomstbestendig ingericht op technische ontwikkelingen. Dit moet de zittende werknemers uitdagen om zich blijvend te ontwikkelen. Om krachtig te innoveren en om de bedrijvigheid in de verschillende sectoren te houden, zijn vakmensen en kenniswerkers onmisbaar. Naar verwachting is er op korte termijn een tekort aan deze mensen in de regio. 
 
Het project RTC2020 voorziet in activiteiten om méér jongeren te interesseren voor een mbo-opleiding in de techniek. variërend van lesprogramma’s voor basisscholen tot projecten voor vmbo TL’ers. Veel aandacht gaat naar het gezamenlijk werken van mbo-, hbo-onderwijs en het bedrijfsleven aan innovatievraagstukken zoals duurzaamheid en levensbestendig wonen, waarbij werknemers en studenten van elkaar leren. 
 
Grensoverschrijdend
Naast techniek gaat het project RTC2020 grensoverschrijdend werken stimuleren. Lessen in de Duitse taal en cultuur en Duitse stages vormen onderdeel van het onderwijsprogramma, zodat de mobiliteit van jongeren in de grensregio vergroot wordt.