Normal_rechtszaak_hamer_

Een meisje van basisschool De Sterrenwacht in Hellevoetsluis mag niet naar de brugklas van de International School in Hilversum. Dat heeft de rechter in Lelystad bepaald. De aanstaande brugpieper wilde naar het Alberdingk Thijm College (ATC) maar werd door de school afgewezen. Daarop spande haar moeder een kort geding aan. Dat meldt Dichtbij.

Bij het Alberdingk Thijm staat internationalisering en tweetaligheid hoog in het vaandel. De internationale afdeling biedt programma's op vwo-niveau. Het meisje wilde graag naar de International School omdat de moeder van het meisje op termijn wil verhuizen naar haar geboorteland Brazilië. Een International Baccalaureate Diploma van de school geeft toegang tot vele buitenlandse universiteiten.

De school stelt echter hoge eisen aan leerlingen die zich aanmelden. Het meisje werd afgewezen omdat zij van haar basisschool geen vwo-advies had gekregen. Later bleek ook haar cito-score beneden de toelatingseis.

In een gesprek tussen ouders en schoolleiding overlegde de moeder een nieuw advies van de basisschool maar het ATC bleef bij haar afwijzing. Wel boden ze aan het meisje te plaatsen op de vestiging Laar en Berg waar eenzelfde programma aangeboden wordt maar dan voor havo/vwo-leerlingen. De moeder stapte daarop naar de rechter.

De rechtbank in Lelystad wees de belangen van het meisje en haar moeder af. Volgens de rechter kan het meisje via het volgen van het aangeboden onderwijs op Laar en Berg uiteindelijk hetzelfde resultaat bereiken als via de International School Hilversum. De ouders moeten nu de rekening van de rechtbank en de advocaatkosten van het ATC betalen, bij elkaar ruim 1400,- euro.

© Nationale Onderwijsgids