Normal_11915

AMSTERDAM (Novum) - De helft van de ouders van basisschoolleerlingen wil meer betrokken worden bij de school en de ontwikkeling van hun kind. Ook schooldirecteuren vinden de rol van ouders steeds belangrijker. De schoolleiding moeten daarom zorgen voor een betere aansluiting tussen ouders en school, vindt onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA).

De minister liet onderzoek uitvoeren onder ruim tweehonderd basisschooldirecteuren en ruim vijfhonderd ouders. Uit de maandag gepresenteerde resultaten komt naar voren dat driekwart van de directeuren vindt dat ouders meer belangstelling moeten tonen voor hun schoolgaande kind, bijvoorbeeld door te helpen bij huiswerk en voor te lezen. Dit aandeel is gestegen ten opzichte van 2009, toen tweederde van de directeuren zich daarover bekommerde.

Ondanks de zorgen van de directeuren besteden ouders al wel meer aandacht aan de schoolontwikkeling van hun kind. Inmiddels leest veertig procent van de ouders hun kind voor, in 2009 was dan nog iets meer dan een kwart. Het percentage dat nooit voorlas daalde van 32 procent in 2009 naar 19 procent dit jaar.

Om de samenwerking tussen ouders en schoolleiding te verbeteren liet minister Van Bijsterveldt onlangs een Facebook-pagina oprichten. Daarop kunnen verhalen over positieve samenwerking worden gedeeld en staan tips voor ouders en scholen.