Normal_cito_toets_eindtoets_basischool

Net als voorgaande jaren heeft RTL Nieuws alle Cito-scores van basisscholen op haar website gepubliceerd. Daarbij heeft het nieuwsprogramma elke school een rapportcijfer gekregen waarmee ouders en leerlingen kunnen zien hoe goed hun school presteert. Dit meldt RTL Nieuws.

RTL Nieuws heeft beschikking over de Cito-scores van de afgelopen drie jaar. Daaruit is een gemiddelde score voor elke school berekend. Ook andere eindtoetsen zijn opgenomen in de ranglijst. De scores van de zogeheten Drempeltoets, het Schooleindonderzoek (SEO) van protestants-christelijke scholen en de vaardigheidsscores uit het leerlingvolgsysteem zijn omgezet naar Cito-scores. Scholen die andere toetsen gebruiken zijn niet meegenomen in het overzicht.

RTL Nieuws heeft een gewogen berekening gemaakt van de scores door rekening te houden met verschillen tussen scholen met bijvoorbeeld het aantal achterstandsleerlingen. RTL benadrukt dat de gepubliceerde lijst geen absolute ranglijst is van de beste scholen van Nederland. Ook wil een slechte gemiddelde Cito-score niet automatisch zeggen dat het onderwijs op de betreffende school slecht is. RTL heeft daarom ook alle rapporten van de Onderwijsinspectie gepubliceerd.

© Nationale Onderwijsgids