Normal_11509

DEN HAAG (Novum) - Naast zestien miljard euro aan bezuinigingen wordt op een paar terreinen ook extra geïnvesteerd of worden eerdere bezuinigingen teruggedraaid. Dat meldt De Telegraaf, die zegt het Kunduz-akkoord in handen te hebben. Sommige maatregelen waren al aangekondigd toen VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie eind april het akkoord sloten.

Voor natuurbeleid komt tweehonderd miljoen euro vrij en voor openbaar vervoer honderd miljoen. Ook wordt er honderd miljoen euro minder bezuinigd op passend onderwijs en wordt de bezuiniging op het persoonsgebonden budget met 150 miljoen verlaagd.

Het budget voor ontwikkelingssamenwerking blijft op 0,8 procent van het bruto binnenlands product en het plan om de griffierechten te verhogen gaat van tafel. Verder wordt de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg deels teruggedraaid en wordt de huishoudinkomenstoets voor mensen met een uitkering geschrapt.

In het onderwijs wordt dertig miljoen euro extra geïnvesteerd en voor het verbeteren van de kwaliteit van leraren komt 75 miljoen euro extra vrij.