Normal_justitia

(Novum) - Een voormalige basisschoolleraar moet zestien maanden de gevangenis in omdat hij jarenlang ontucht heeft gepleegd met drie oud-leerlingen. De rechtbank in Den Haag bepaalde maandag verder dat hij zich verplicht moeten laten behandelen en een contactverbod krijgt.

De oud-docent kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en een proeftijd van vijf jaar opgelegd. Justitie had twee jaar cel geëist, plus zes maanden voorwaardelijk. De gevangenisstraf is lager omdat het bewijs niet op alle punten overtuigend genoeg is, aldus de rechtbank.

Het OM eiste ook een beroepsverbod. Maar deze extra straf is volgens de rechters niet mogelijk omdat de slachtoffers de basisschool al hadden verlaten ten tijde van de ontucht.

De man pleegde tussen 2000 en 2010 ontucht met de jongens, die vroeger in zijn klas zaten. De rechtbank rekent het de man, wiens gedrag voortkomt uit een 'ziekelijke stoornis van de geestvermogens', zwaar aan dat hij het vertrouwen van ouders en kinderen heeft beschaamd. "Verdachte heeft zijn positie als oud-leerkracht en graag geziene 'meester' misbruikt", staat in het vonnis.