Normal_11032

DEN BOSCH (ANP) - Drie ouders zijn in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke boete omdat hun kinderen vanwege hun geloofsovertuiging virtueel onderwijs volgen op een Amerikaanse school. Hun bezwaren tegen scholen in de omgeving zijn geen reden voor vrijstelling van de Leerplichtwet, oordeelt het gerechtshof in Den Bosch. De Leerplichtwet is niet in strijd met het vrijheid op godsdienst, aldus het arrest. Eerder sprak de rechtbank in Breda de ouders nog vrij.

De ouders hebben het Mystiek Christendom als levensovertuiging en kozen de Clonlare School in Michigan voor hun kinderen. Ze krijgen les via de computer.

De rechter liet dat eerder nog toe vanwege de vrijheid van godsdienst en omdat er geen basisschool bestaat die bij de geloofsovertuiging past. Het hof is het daar niet mee eens omdat er ook zonder vrijstelling mogelijkheden zijn om onderwijs te volgen, bijvoorbeeld via les in de avonduren en weekenden of door zelf een school op te richten. Het virtueel bezoeken van een school kan niet worden uitgelegd als regelmatig bezoek, concludeert het hof.