Normal_mbo_leerbedrijf_techniek

Het techniekonderwijs in Brabant is aan een opmars bezig. Op middelbare scholen kiezen steeds meer leerlingen voor een bètarichting en ook op de basisscholen wordt meer aandacht aan techniek besteedt. Daarmee lijkt het meerjarenprogramma Brabant voor Techniek een succes te worden. Dat meldt Eindhovens Dagblad.

Het programma loopt pas in 2015 af maar voorzitter Peter Cox van de stichting Brabant voor Techniek durft nu al te stellen dat de genomen maatregelen succesvol zijn. Het programma bestaat uit een pakket maatregelen om voor meer technisch geschoold personeel in de provincie te zorgen.

Volgens de voorzitter groeit het aantal speciale programma's in het primair onderwijs. Ook het onderzoek op technisch gebied neemt toe. Op het voortgezet onderwijs kiezen meer leerlingen, waaronder een groeiend aantal meisjes, voor een technische route.

Niet overal lijkt het programma zijn vruchten af te werpen. Op scholen met een lager niveau is juist een daling van de animo voor techniek te zien. Toch is volgens voorzitter Cox een “onmiskenbare positieve energie naar voren” merkbaar. “Alle onderwijsinstellingen willen vooruit. De infrastructuur voor meer eigen technisch werkvolk is gelegd.”

© Nationale Onderwijsgids