Logo_gemeente_amsterdam

(Novum) - Alle Amsterdamse ouders moeten voortaan hun kind op een basisschool aanmelden kort na zijn of haar tweede verjaardag. Dat moet een einde maken aan de heersende onrust rond inschrijvingen op de Amsterdamse scholen. Nu kan het nog voorkomen dat kinderen op een school terechtkomen in een wijk kilometers van het woonadres omdat ouders te laat zijn met aanmelden, straks niet meer. Dat meldt de gemeente donderdag.

Het nieuwe beleid is bedacht door de vereniging van schoolbesturen en gaat in vanaf schooljaar 2015-2016. Negentig procent van de kinderen moet straks terechtkomen bij een van zes voorkeursscholen in hun woongebied. Ouders krijgen na de tweede verjaardag van hun kind een brief van de gemeente met de vraag de voorkeuren op te geven, waarna het kind geautomatiseerd wordt geplaatst.

Basisscholen hebben nu allemaal nog hun eigen toelatingsregels, wat leidt tot chaos. De meeste scholen hanteren een beleid van 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. Daarnaast hebben sommige scholen wachtlijsten. Het kan daardoor voorkomen dat een kind dat woont in het centrum van de stad naar school moet in Zuid-Oost.

Ook zijn er vaak dubbele inschrijvingen omdat ouders hun kind voor de zekerheid bij meerdere scholen inschrijven. "Daardoor verliezen wij het zicht op waar behoefte is aan meer klassen", zegt een woordvoerder van de vereniging van schoolbesturen. "Overigens speelt dit probleem vooral in gebieden binnen de ring waar veel kinderen wonen. Het beleid wordt nu transparanter."

Vorig jaar werd op 105 van de 210 basisscholen van de stad geëxperimenteerd met de uniforme toelatingsregels. Daaruit bleek dat meer kinderen dan in het willekeurige toelatingstraject een plek vinden op de school van hun keuze, aldus de gemeente.