Normal_kinderboeken_leesboeken_boeken

(Novum) - Het thema van de Kinderboekenweek is volgend jaar Feest! Harm de Jonge schrijft het kinderboekenweekgeschenk. Dat maakte de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag bekend. Dit jaar was het thema Sport en Spel.

Voor het thema is gekozen omdat de Kinderboekenweek volgend jaar zijn zestigjarig jubileum viert. De stichting wijst erop dat in kinderboeken ook flink wordt gefeest met verjaardagen, Sinterklaas, Suikerfeest, schoolfeestjes enzovoorts.

De Jonge groeide op aan boord van een schip en studeerde Nederlands, waarna hij jaren voor de klas stond. Zijn eerste jeugdroman verscheen in 1989: Steenkuib Is Een Rat. Daarna schreef hij onder meer De Circusfietser en Tjibbe Tjabbes' Wereldreis. Dit jaar verscheen Jonas en de Visjes van Kees Poon. De Jonge kreeg drie keer een Vlag en Wimpel en won vorig jaar de Zilveren Griffel voor Vuurbom. In 2007 kreeg hij de Woutertje Pieterseprijs voor Josia Pruis.

Het prentenboek van de Kinderboekenweek wordt volgend jaar gemaakt door Marit Törnqvi. Zij verhuisde op 5-jarige leeftijd van Zweden naar Nederland en studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie. Na haar debuut in 1989 illustreerde ze voor onder anderen Astrid Lindgren. Haar eerste zelfgeschreven boek, Klein Verhaal over de Liefde, verscheen in 1995. Het werk werd bekroond met een Zilveren Griffel. In 2006 kreeg ze een Gouden Penseel voor Pikkuhenki.

De zestigste Kinderboekenweek wordt gehouden van 1 tot en met 12 oktober 2014.