Oranje Nassauschool uit Zandvoort neemt 120 zonnepanelen in gebruik

Op de Oranje Nassauschool in Zandvoort zijn in totaal 120 zonnepanelen feestelijk in gebruik genomen. De leerlingen vierden de ingebruikname met Rosan Kocken (gedeputeerde provincie Noord-Holland), Lars Carree (wethouder Onderwijs & Duurzaamheid), Toon Mans (voorzitter college van bestuur TWijs) en Gijs van de Laar (schooldakcoach van Stichting Schooldakrevolutie). Dat meldt de provincie Noord-Holland. 

De zonnepanelen zijn er met hulp van Zowiezon. Dit is een samenwerking tussen Eneco en Stichting Schooldakrevolutie, een stichting die de provincie financiert. Op het dak van de Oranje Nassauschool wekken 120 zonnepanelen jaarlijks 45.920 kWH elektriciteit op. De school voorziet hiermee in het eigen energieverbruik. 

Zonnepanelen 

Rosan Kocken: “Zonnepanelen spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Op schooldaken passen ze extra goed en scholen kunnen de lagere energierekening goed gebruiken. Ook leren leerlingen zo veel over schone energie. Landelijk maakt 43 procent van de scholen gebruik van schone energie van eigen schooldak. In Noord-Holland is dat dankzij stichting Schooldakrevolutie, die financieel gesteund wordt door de provincie Noord-Holland, al 57 procent. Daar zijn we heel trots op.” 

Zowiezon Toolbox 

Er is volop geknutseld, zodat de zon niet alleen op, maar ook in het schoolgebouw goed vertegenwoordigd is. De leerlingen zijn sinds vorige week in de klas aan de slag met de Zowiezon Toolbox; een lespakket over duurzame energie. Vanuit de leerlingenraad zijn 2 leerlingen uit groep 6 aan het woord over deze lessen. Ze hebben onderzocht waar we allemaal energie voor gebruiken. En ze hebben geleerd hoe een zonnepaneel wordt gemaakt en hoe een zonnepaneel werkt. De leerlingen gingen ook in gesprek met de genodigden: “Heeft u zelf thuis ook zonnepanelen?” luidt 1 van de vragen.

Feest 

Door de ingebruikname van het zonnedak samen te vieren, is de hele school hierbij betrokken. Adjunct-directeur Jacqueline Metselaar is trots dat de Oranje Nassauschool nu duurzame energie kan opwekken met de 120 zonnepanelen op het dak van de school: “Ik ben blij met het televisiescherm in de centrale hal. De informatie op het scherm is een mooie aanvulling op de lessen in de groepen. Zo behouden de zonnepanelen ook een zichtbaar, educatieve rol.” 

Door: Nationale Onderwijsgids