Normal_tweede_kamer__screenshot_

(Novum) - D66 en SP hebben maandag bezorgd gereageerd op uitspraken van de PO-raad dat de klassen in het basisonderwijs volgend schooljaar opnieuw groter worden. Beide partijen willen dat het kabinet stopt met de bezuinigingen in het onderwijs en juist gaat investeren. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) is om opheldering gevraagd.

"Klassenvergroting is funest voor de kwaliteit van het onderwijs. Hoe groter de groep, hoe moeilijker het wordt om leerlingen voldoende aandacht te geven", vindt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Nieuwe bezuinigingen zijn daarbij 'uit den boze', stelt hij. "We moeten werk maken van kleinere klassen en goede leraren."

D66-Kamerlid Paul van Meenen meent dat kinderen en leraren de dupe worden van de onderwijsbezuinigingen. "Als scholen inleveren op kwaliteit, is het tijd om te investeren. Het kabinet Rutte-2 heeft torenhoge ambities als het om onderwijs gaat, maar voegt de daad niet bij het woord. Sterker nog, VVD en PvdA gaan gewoon door met korten op onderwijs", aldus Van Meenen.

De PO-raad trok maandagochtend in het AD aan de bel over de dreigende ontslaggolf en de daarmee gepaarde grotere klassen. De sectororganisatie stelt dat door de inkrimping groepen met meer dan 33 leerlingen geen uitzondering zijn. Een klas van maximaal 28 kinderen zou acceptabel zijn.