Normal_8757

AMSTERDAM - Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft aangegeven bereid te zijn een wetswijziging door te voeren waarmee het mogelijk zal zijn om afsplitsingen binnen hogescholen door te voeren, zo meldt de Volkskrant deze morgen. Aanleiding voor dit initiatief is de situatie die afgelopen periode speelde binnen de Hogeschool Leiden.

In het najaar van 2009 liet de HSL weten af te willen van de pabo omdat deze opleiding altijd een sterk eigen karakter heeft gehad en op inhoudelijk vlak ver af staat van de overige opleidingen die worden aangeboden op de hogeschool. Een groep van 55 katholieke basisscholen heeft zich bereid getoond de Thomas More pabo in Rotterdam over te nemen, maar hiervoor is een wetswijziging noodzakelijk omdat een hogeschool onder een andere wet valt en dus uit een andere potje wordt gefinancierd.

Het voorstel moet eerst nog door de Eerste en Tweede Kamer worden goedgekeurd, en wanneer ook de Inspectie voor het Onderwijs geen bezwaren heeft zou dit idee werkelijkheid kunnen worden. Echter, Zijlstra verbindt wel een aantal voorwaarden aan de overname. Er mag geen sprake zijn van belangenverstrengeling tussen de hogeschool en de basisscholen van de RVKO, de Rotterdamse vereniging voor Katholiek Onderwijs die zich als overnamekandidaat een jaar geleden heeft gemeld, noch mag de nieuwe hbo-instelling in Rotterdam andere opleidingen gaan verzorgen.

Directeur Peter Lamers van de RVKO is zeer enthousiast over het voorstel. Het is volgens hem een uitgelezen mogelijkheid om de Thomas More pabo te laten doorstarten. Bovendien zijn de leerlingen in dit gedeelte van het land erbij gebaat. Een nauwere samenwerking zal ertoe leiden dat de aanstaande leerkracht beter is voorbereid op de praktijk. Omdat een groot gedeelte van de leerlingen bij aanvang al te maken heeft met een taalachterstand, zul je als docent uit een ander vaatje moeten tappen om hier beter op te kunnen inspelen, aldus Lamers.

© Nationale Onderwijsgids