Loes Ypma, PvdA, centrale eindtoets

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Loes Ypma van de PvdA vindt dat bij de keuze voor middelbaar onderwijs van leerlingen vanuit het basisonderwijs, rekening moet worden gehouden met het hoogste schooladvies. Dat meldt het ANP.

Met steun van de VVD zal zij daarom in het debat over de centrale eindtoets op donderdag een door staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voorgesteld wetvoorstel flink aanpassen. Ze wil zorgen dat het advies van de leraar veel meer centraal komt te staan en de uitslag van de eindtoets alleen wordt meegenomen, als daaruit blijkt dat de leerling een niveau hoger aan zou kunnen.

"Nu krijgt 10 procent van de leerlingen nog een te laag schooladvies", aldus Ypma. Vooral kinderen uit lagere socio-economische klassen en hoogbegaafde leerlingen zijn hier de dupe van. De Citotoets zou voor hen een uitkomst bieden als zij in het dagelijkse lesprogramma moeilijk mee kunnen komen. Deze toets zal dan wel later in het schooljaar worden afgenomen, namelijk in mei, wanneer de kinderen al zijn geselecteerd voor een middelbare school. 

Karin Straus, Kamerlid van de VVD, verwacht overigens niet dat het advies om de leerling naar een hoger niveau over te zetten na bekendmaking van de uitslag van de eindtoets vaak zal voorkomen. Zij ziet vooral meerwaarde in het leerlingvolgsysteem, waarin over meerdere jaren kan worden bekeken wat voor ontwikkelingen leerlingen doormaken.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem