Normal_walter_dresscher_aob_voorzitter_youtube

UTRECHT - De Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt het kabinetsbeleid met betrekking tot het onderwijs desastreus. Voorzitter Walter Dresscher zegt dit naar aanleiding van de Beleidsdoorlichting Actieplan LeerKracht, die vandaag verscheen.

Dresscher stelt dat deze doorlichting duidelijk maakt dat oudere leraren de fikse lerarentekorten in het basis- en voortgezet onderwijs voorlopig voorkomen. Dat minister Jet Bussemaker (PvdA) desondanks wil gaan snijden in de arbeidsvoorwaarden voor onderwijspersoneel is voor hem onacceptabel.

Verder zegt de AOb dat de salarisverbetering die het onderwijs in 2008 zag, inmiddels vrijwel volledig zijn verdampt, onder andere door de nullijn. Ook is de koers van Rutte in zowel het vorige als het huidige kabinet totaal niet in lijn met de wens om het lerarentekort aan te pakken. Uit de doorlichting blijkt namelijk dat vanaf 2016 flinke tekorten van duizenden banen in het primair en voortgezet onderwijs zullen ontstaan.

Dresscher noemt het kabinet een onbetrouwbare werkgever. Terwijl in eerste instantie (in 2008) werd geïnvesteerd in de aantrekkelijkheid van het beroep leerkracht, is dat inmiddels door het beleid van Rutte I en Rutte II teniet gedaan. Dresscher: "Is het dan gek dat jongeren niet in de rij staan voor een leraarsbaan?"

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem